Samfund

1,3 mio. kroner til sociale fællesskaber for ukrainske flygtninge

Blandt andet i Kolding får de ukrainske flygtninge mulighed for at være sammen og få den støtte, de har brug for gennem det lokale familienetværk. Foto: Privatfoto.

Flygtninge fra Ukraine har brug for en særlig målrettet indsats, når de kommer til Danmark. Med støtte fra TrygFonden vil Blå Kors Danmark sammen med lokale kirker nu række ud med sociale fællesskaber og aktiviteter, der skal give dem en god start.

Frivillige i hele landet er klar til at hjælpe ukrainske flygtninge med at få et pusterum fra hverdagen og hjælp til at bygge bro til kommune, skole og andre aktører i det danske samfund. 

Blå Kors Danmark har netop modtaget mere end 1,3 millioner kroner fra TrygFonden til at skabe sociale fællesskaber og selvhjælpsstøttende initiativer for flygtninge fra Ukraine i seks danske byer.

Det sker med udgangspunkt i lokale familienetværk, hvor Blå Kors i partnerskab med kirker rækker ud til familier og enlige i lokalområdet og tilbyder fællesspisning og aktiviteter et par gange om måneden. Her oplever man, at flere ukrainske familier henvender sig med behov for støtte.

“Vi er rigtig glade for at få ekstra midler til en række af vores familienetværk, som er i kontakt med mange ukrainske familier. Det giver os mulighed for at lave en målrettet indsats til dem,” siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Det er familienetværk i Vejle, Kolding, København, Roskilde, Aarhus og Aalborg, som får midler til at hjælpe de ukrainske flygtninge.

Pusterum i en presset hverdag

Et af dem er Familienetværket Kolding, der drives i partnerskab med Kirkeibyen, hvor man allerede nu huser omkring 30 ukrainske flygtninge. Ifølge projektleder Dina Lindebæk Siegumfeldt er familierne pressede og har brug for omsorg, nærvær og hjælp til praktiske ting.

“De er kriseramte og har mangel på overskud. De følger med i hverdagen hjemme i Ukraine samtidig med, at de skal forholde sig til breve fra det offentlige her i Danmark, som de ikke kan forstå. Det er virkelig svært med sproget her i starten, men så finder vi andre måder at kommunikere på. Vi oplever, at de rigtig gerne vil hjælpe til og få indhold i deres hverdag,” fortæller Dina Siegumfeldt, som blandt andet vil oprette en særlig café for de ukrainske flygtninge:

“Vi kan hjælpe dem med at skabe netværk og relationer i Danmark, men også at møde hinanden. De har brug for et pusterum. Og det er netop det, som Familienetværket kan tilbyde. Et sted, hvor man kan være sammen og lytte til hinanden.”

Støtten fra TrygFonden går blandt andet til at skabe sociale aktiviteter, koordinere indsatser i lokalområdet, tolkebistand og hjælp til kontakt med myndigheder. 

Kommentarer