500 ingeniører hjælper Sierra Leones befolkning til Landsstævnet i Svendborg
Ingeniørvirksomheden DIS holder teambuilding-tur til Landsstævnet i Svendborg fra 30. juni til 3. juli. Cirka 500 ingeniører skal bruge arbejdstiden på at afhjælpe lokalbefolkningen i Sierra Leone med økonomiske og miljømæssige problemer.
En teambuilding-tur for en virksomhed til Landsstævnet i Svendborg 30. juni til 3. juli 2022 lyder i sig selv ekstraordinært. Læg dertil, at 500 ingeniører fra Danmark, Polen, Spanien og USA bruger arbejdsgiverbetalte timer på at udvikle ideer der søger at afhjælpe miljøproblemer og økonomiske udfordringer for befolkningen i Sierra Leone. Så har du indholdet af den virksomhedstur, der venter medarbejderne i ingeniørvirksomheden DIS.
– Vi er en værdidrevet virksomhed, hvor medarbejderne er dygtige til at løse problemstillinger, og samtidig vil de gerne hjælpe folk i områder, hvor livet er svært. Vi har i flere år samarbejdet med NGO’en Ingeniører Uden Grænser (IUG), og det glæder mig, at vi på vores virksomhedstur ud over at opleve Landsstævnet kan køre et ’hackathon’, hvor vi forhåbentlig kan komme et stykke vej med at hjælpe befolkningen i Sierra Leone med et par af dagligdagens store udfordringer, siger Kenneth Schmidt, CEO i DIS.
Hos IUG er der stor glæde over, at Kenneth Schmidt og resten af DIS kaster så mange arbejdstimer efter udvikling af nye løsninger:
– Det er virkelig flot, at DIS vil stille deres ekspertise til rådighed både på dagen, men også i det efterfølgende arbejde med at implementere projekterne. Det viser noget om, hvilken virksomhed det er, og hvilke medarbejdere den består af. Vi ser et stort potentiale i, at så mange dygtige ingeniørkundskaber kan gøre en forskel i Sierra Leone, siger Dorte Lindegaard Madsen, generalsekretær for Ingeniører Uden Grænser i Danmark.
Løser affalds- og miljøproblemer
En af tovholderne på projekterne er Aleksander Birk Andersen, ingeniør i DIS og frivillig i IUG. Han har tidligere været i Sierra Leone i IUG-regi og glæder sig til hackatonet.
– Jeg er ekstremt stolt over at arbejde hos en virksomhed, hvor den tredobbelte bundlinje betyder noget. Vi har et ansvar for at hjælpe andre, og det er dejligt, at DIS tager det på sig. Mange virksomheder vil gerne leve op til et samfundsansvar, men har svært ved at gribe det an, forklarer han.
Når de mange hundrede ingeniører går i gang, er det to overordnede problemstillinger, det er ambitionen at bidrage til. Den ene er konsekvenserne af en hurtigt voksende mængde plastik affald, der i dag ikke bliver håndteret:
– Siden borgerkrigen i 1990’erne er problemet med plastik vokset stødt og gør det fortsat. Foruden lokale problemer med plastikforurening, som kan være en medvirkende årsag til oversvømmelser og sygdom, ser vi også, at store dele af affaldet ender i havet. Derfor vil vi arbejde med nye tilgange til at sortere og bruge plastik som en ressource for lokalbefolkningen. Men det er en vanskelig opgave, fordi det kræver økonomi og adfærdsændringer, forklarer Aleksander Birk Andersen.
Bedre landbrug kan løfte levestandarden
Det andet indsatsområde går ud på, at lokalbefolkninger på landet skal have bedre levevilkår og mulighed for at tjene flere penge. En forudsætning for at løfte lokalsamfundene er indkomstgenerering.
– Det er en udfordring, at mange i Sierra Leone kun har en dollar at leve for om dagen, og den grundlæggende infrastruktur slet ikke fungerer. Det er med til at skabe endnu flere problemer.
– Vi kommer konkret til at se på muligheden for at skabe alternativ og bedre lagring af grøn energi. Elektriciteten er ustabil eller slet ikke til stede i mange områder, og det er afgørende for mange livsnødvendige installationer, at der kommer en supplerende energikilde, siger Aleksander Birk Andersen.
Derudover har ingeniørerne planer om at se på forbedringer af maskiner i landbruget. Mange steder lever de lokale af palmeolieproduktion, men maskinerne er dyre og ineffektive. Derfor kan det potentielt give god mening med bæredygtige forbedringer eller nye maskiner, så lønsomheden stiger.
Når DIS’ medarbejdere har arbejdet med problemstillingerne til Landsstævnet, kommer Aleksander Birk Andersen sammen med andre DIS-ansatte til at fortsætte arbejdet i Sierra Leone i tæt samarbejde med IUG.
Kommentarer