Debat og politik

De offentlige køkkener skal IKKE have 1 kødfri da

Af Simon Nyborg Jensen, Alternativet

Folketingskandidat, Fyns Storkreds

Grunden til det er, at 1 kødfri dag vil gøre det surt for alle. 1 kødfri frokost om ugen er slet ikke nok når vi hver især, og som samfund, skal begrænse vores klimabelastning nok til at nå 2030-målene. Hvis de offentlige køkkener skulle have en dag om ugen uden animalske produkter, så vil nogle blive pisse sure over at de ikke får friheden til at vælge, og samtidigt forhindrer man alle dem der gerne vil spise sundt, klima- og dyrevenligt i at gøre det alle ugens andre dage.

Lige nu skal man faktisk være heldig for at finde et vegansk måltid i offentlige køkkener til trods for at 63% af de adspurgte i Coops undersøgelse 2021 ønsker at spise mindre kød. Mulighederne bliver langsomt flere, men det er langt fra optimalt hvis man gerne vil spise så klimavenligt som muligt. Det skal være attraktivt at tage det sunde valg, der skåner dyrs liv og mindsker klimabelastningen, til gavn for vores fremtid! Hver dag bør maden i de offentlige køkkener være plantebaseret – som udgangspunkt. Ved siden af kan der så tilkøbes kød og mejeriprodukter, som matcher den plantebaserede mad. På den måde kan alle vælge det de vil og ingen behøver føle sig tvunget til noget, og det vil være langt mere attraktivt at tage det grønne valg, når både udvalget, smagen og prisen bliver bedre. At mindske indtaget af kød- og mejeriprodukter og øge indtaget af bælgfrugter og grønt er målet med statens nye kostråd. Hvis danskerne kan inspireres til at følge dem så sparer vi 12 mia. kr. i sundhedsvæsnet, der jo så kan bruges på bedre behandlinger af sygdomme der ikke skyldes livsstil. Ej at forglemme den store CO2e-besparelse som kostrådene også er beregnet til at opnå.

Plantebaseret mad giver også de offentlige køkkener den fordel, at det er laktosefrit og alle religioner må spise det, så mange flere kan spise det samme. Så af hensyn til klimaet, folkesundheden, dyrene, logistikken og det frie valg, så skal de offentlige køkkener, ligesom landbruget, primært være plantebaserede.

Kommentarer