Samfund

Svindelnummer: Pige meldt savnet, men hun eksisterer ikke

Det falske opslag i weekenden på lokal facebookgruppe så sådan ud. Opslaget er senere blevet fjernet af facebookgruppens admin.

I weekenden blev følgende besked delt i en lokal facebookgruppe. Beskeden blev ledsaget af et billede af en ung pige og en artikel med overskriften: “14-årige Sofie Olsen er savnet, og hendes familie tror, hun er blevet bortført”.

Dog er Sofie Olsen slet ikke en eksisterende person. Beskeden er falsk, og billedet er af den amerikanske influencer Naomi Skye, som er kendt fra TikTok, hvor hun har over to millioner følgere.

Facebook-beskeden har spredt sig i flere lokale grupper rundt om i Danmark de seneste dage og er et eksempel på såkaldt “phishing”, hvor svindlere forsøger at franarre koder og personlige oplysninger fra deres ofre.

Der er adskillige næsten identiske beskeder rundt om på Facebook i forskellige grupper, der forsøger at narre dig. Pigen på billedet er den samme, og overskriften er den samme med undtagelse af bynavnet, ifølge faktatjek-siden tjekdet.dk.

I de forskellige versioner af beskederne er der tilføjet forskellige danske bynavne. Blandt andet er byer som Glumsø, Sønder-Omme, Odense, Holbæk og nu også Vamdrup nævnt i artiklens overskrift.

Formålet med at bruge forskellige bynavne er formentlig at skabe interesse blandt indbyggerne i de pågældende byer.

Hvis du klikker på linket, vil du blive ført til en side, der ligner en nyhedshistorie fra TV 2. Her skal du bekræfte din alder og logge ind med dine Facebook-oplysninger for at få mere at vide om den påståede bortførelse.

Men hvis du giver dine oplysninger, vil svindlerne få direkte adgang til din Facebook-profil.

Når svindlerne først har overtaget din Facebook-konto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at rapportere svindlen til Facebook, og samtidig bør du informere dine Facebook-venner om, at din konto er blevet hacket. For eksempel kan du bruge et andet socialt medie, e-mail eller lignende til at advare dem, da svindlerne kan forsøge at kontakte dine venner og narre dem til at falde i samme fælde.

Administratorerne af Vamdrup-gruppen har fjernet beskeden.

Kommentarer